Az idei labdarúgó Eb alatt történt az elmúlt húsz év legszélesebb körű futball-huliganizmusa, amikor a lengyel-orosz tábor összecsapott. A konfrontáció arra késztette a sportág két legnagyobb irányító testültét, hogy vizsgálatot rendeljenek el, mely akár a versenyek megrendezésében is változtatásokat eredményezhet.

Mintegy 20 ezer orosz drukkert vártak szombaton Varsóba, akik most szombaton a Görögország elleni Európa-bajnoksági meccsre igyekeztek, ezért a hatóságok már előre készültek a lehetséges szurkolói összecsapásokra. Volt is okuk a félelemre, hiszen ezt megelőzően, múlt hét kedden a lengyel-orosz mérkőzés után csaptak össze a táborok, több tucat sérülést, és 200 letartóztatást eredményezve.

A játékot megelőzően több ezer orosz özönlött át a Nemzeti Stadionba vezető hídon. Ekkor még nem történt erőszak, és a hangulat is nyugodtnak tűnt. Később hangoskodó orosz drukkerek, néhányan zászlókba burkolózva azt skandálták: „Azért jöttünk, hogy győzzünk” valamint „Oroszország csak nyerhet”.

Az orosz-lengyel szurkolói összecsapás már a később 1-1 döntetlennel végződő meccs előtt megkezdődött, a lengyelek számára ugyanis az orosz zászlók és nacionalista szimbólumok meglehetősen provokatívak voltak. A rendőrök gumilövedéket és könnygázt is bevetettek, mikor a szurkolók kövekkel és palackokkal támadták őket. Egy másik verekedést, a stadion közelében már egyértelműen az oroszok kezdeményeztek. A harcok a mérkőzés után sem fejeződtek be ugyanis a drukkerek egy része átvonult Varsó városközpontjába és ott folytatták a verekedést. A rendőrség közlése szerint 140 ember szorult valamilyen orvosi ellátásra, köztük 19 külföldi és 10 rendőr is.

Az UEFA 30 ezer euróra bírságolta az Orosz Labdarugó Szövetséget az orosz szurkolók „helytelen magatartása” miatt. Oroszország már ezt megelőzően is 120 ezer eurós büntetést kapott, mikor szurkolói megtámadták a stadion személyzetét Wroclawban, a csehek elleni első mérkőzésen. Az UEFA azzal is megfenyegette Oroszországot, hogy hatpontos levonást kapnak, ha a 2016-os EB selejtezők során megismétlődnek az erőszakos cselekmények.

Varsó polgármestere is bocsánatot kért az Európa Bajnokságra a lengyel fővárosba érkezett vendégektől: "Elnézést kérek, és sajnálom, hogy a huligánok miatt vendégeink úgy érezték, nincsenek biztonságban".

Az angol szurkolók már most aggodalmukat fejezték ki a holnapi donyecki meccs, illetve az a körüli erőszakos események miatt, hiszen előfordulhat, hogy kiverik a házigazda ukránokat. A tornán résztvevő brit rendőrség feje elmondta, hogy megfelelő rendőri jelenléttel készülnek a brit szurkolók védelmére. A problémát csak súlyosbítja, hogy orosz szurkolók angol mezben történő megjelenésére is számítani lehet.

Közlekedési problémák is tarkítják az eseményeket

Nem csak a „hagyományos” futball huliganizmus nehezíti meg a szurkolók mindennapjait. A liga.net ukrán üzleti hírportál szerint angol szurkolók egy kijevi étteremben felejtették tetemes mennyiségű alkohol elfogyasztása után tolószékes társukat, ám a drukkert egy ukrán futballrajongó még idejében eljuttatta a meccs helyszínére.

A közlekedés terén is előfordultak fennakadások a versenyek idején, ami nem is meglepő, hiszen a varsói, gdanski, poznani, wroclawi és a krakkói repülőtereken három nap alatt közel háromezer felszállást és leszállást hajtottak végre, ebből csaknem 500 kizárólag az Eb-t szolgálta ki. Az öt város közötti vasúti forgalomban pedig közel 1200 összeköttetést jegyeztek.

Az ukrán-svéd mérkőzés után például nem volt elegendő jármű a nézők rendezett elszállítására a lembergi szurkolói övezetből, akiknek így gyalog kellett megtenniük a kis  távolságot a város különböző pontjaira.

A turistákra utazó hiénák sem könnyítik meg a külföldi szurkolók dolgát. Két taxisnak például azért mondtak fel Lembergben (Lviv), mert háromszorosára emelték a repülőtértől a városközpontig vezető útvonalon a viteldíjat. A hivatalosan megállapított 35-40 hrivnya díjszabást az ukrán-lengyel rendezésű labdarúgó Eb alkalmából a lembergi személyfuvarozók 100 hrivnyára drágították.

Az Eb nyitónapján, pénteken közel 12 ezer rendőr és mintegy 2600 városőr felügyelt a rendre az öt lengyel nagyvárosban. Az első három nap alatt majdnem 700 alkalommal volt szükség orvosi beavatkozásra és összesen 28 alkalommal került sor rendbontásra.

Az ilyen, és ehhez hasonló, tömegrendezvényeken való részvételre és az ott kialakuló váratlan helyzetekre érdemes mindenkinek felkészülnie, legyen szó nemzetközi, menetrend szerinti repülőgép, autóbusz vagy vonat késéséről, a járat törléséről, vagy bármilyen orvosi ellátást eredményező balesetről. Sokan hálásak utólag, hogy nem felejtettek el utasbiztosítást kötni.