Az influenza szezon általában december elején kezdődik, a karácsonyi szünet idején van egy enyhülés, majd januárra-februárra éri el csúcspontját. Ilyenkor azonban már nagy a veszélye annak, hogy még a védelem kialakulása előtt elkapjuk a vírust, például a védőoltásra várakozás közben, az orvosi rendelő várójában. Érdemes tehát minél előbb beoltatni magunkat!

A korai, vagyis még ősszel történő oltást a szakemberek is ajánlják, később ugyanis a kisebb fertőzések miatt sokszor addig tolódik, amíg késő lesz, ráadásul a védelem kialakulása is két-három hét alatt válik teljessé, ezért is fontos minél hamarabb beoltatni magunkat. Az oltás egy évig véd, tehát a most megkapott vakcina hatása jövő őszig gyakorlatilag teljes.

Minden évben új védőoltás!

Az influenzaszezonnak sajnos minden évben vannak halálos áldozatai is, tavaly többeknél a vírus B típusát mutatták ki, amely ellen az idén bevezetett úgynevezett háromkomponensű influenza elleni védőoltás megfelelő védelmet nyújt. Ez tartalmazza a már 2011-ben is alkalmazott H1N1 vírus egyik változatát, valamint két új vírustörzset - a Yamagatát és a H3N2-t - is. A patikában kapható szezonális oltóanyagok összetétele megegyezik, mindössze gyártási technológiájukban térnek el egymástól.

Az oltóanyagok vénykötelesek, a háziorvossal kell felíratni őket, a védettség az oltást követően két-három héttel alakul ki. A vakcina ára idén 1500 és 3400 forint közötti, attól függően, hogy a teljes, elölt vírust tartalmazza, vagy csak a kórokozó egy részét - hasított vírust.

Idén újdonságnak számít az úgynevezett mikrotűs oltás, amely egyrészt kevésbé fájdalmas - mivel nem az izomba, hanem bőr alá adják be -, másrészt ezzel a változattal a vérzékenyek is olthatók, ugyanakkor ez számít a legdrágábbnak is. Ezt a típusú oltást csak 18 éven felüliek vehetik igénybe.

Kinek érdemes beoltatnia magát?

Az influenza szempontjából különösen veszélyeztetettnek számítanak a várandós nők, a krónikus betegek, a félévesnél idősebb gyerekek, az idősek, illetve a nagyobb közösségben dolgozók. Számukra az állam idén 1,3 millió ingyenes oltóanyagot biztosít, melyek október közepétől igényelhetők a háziorvosnál.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az influenza nagyon súlyos betegség is lehet, hiszen soha nem lehet tudni, hogy mikor, ki, milyen súlyosságú megbetegedésen fog átesni, ha megkapta a fertőzést. Az ÁNTSZ szerint az influenza elleni védekezésben a védőoltásnál hatékonyabb módszer nincs.

Terhes nőknek ráadásul nem csak saját egészségük, de születendő gyermekük szempontjából is érdemes beoltatniuk magukat, hiszen a gyerekek szervezet féléves korukig nem reagál a vakcinára, az influenzavírust azonban már ekkor elkaphatják. Éppen ezért a kismamáknak a terhesség második, harmadik harmadában érdemes beoltatniuk magukat, így az ellenanyag bekerül a csecsemő szervezetébe is, és féléves koráig megvédi a fertőzéstől. A fél-hároméves gyerekeket pedig már be lehet oltani. Az oltásokat gyermekeknél egyes esetekben 4 héttel később meg kell ismételni.

Egészségbiztosítással a megelőzés is könnyebb?

Sajnos a mai magyar egészségügyet a legpontosabban a szervezetlenséggel lehetne jellemezni, tehát nem az orvosok szakértelmével, vagy a kórházak felszereltségével van probléma, hanem az ellátások igénybevételének módjával, körülményeivel. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy influenza, megfázás kezdeti tüneteit észlelve inkább el sem mentünk az orvoshoz, mondván, úgyis csak pihenést, bőséges folyadékbevitelt, esetleg valamilyen tüneteket enyhítő gyógyszert ír fel, cserébe viszont órákig várhatunk sorunkra, rengeteg beteggel érintkezve közben, akiktől egy sor egyéb betegséget is elkaphatunk.

Szerencsére egy idén januárban életbe lépett törvénymódosításnak köszönhetően a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás és a visszavásárlási értékkel nem rendelkező balesetbiztosítás díja mellett már az egészségbiztosítás díja is elszámolható adó- és járulékmentes költségként a vállalkozások számára. Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy a magán egészségbiztosítással rendelkező pácienst sorban állás, várakozás nélkül előre bejelentett időpontban fogadják az egészségügyi szolgáltatónál, időt és energiát megtakarítva ezáltal.

A legtöbb egészségbiztosítási csomaghoz ráadásul napi 24 órás forródrót is jár orvosi konzultációra, időpont-egyeztetésre, betegút-menedzselésre. A hosszadalmas, időrabló várakozási idő kikerülésén túl további előnye a magán egészségbiztosításnak a mindkét fél számára kellemetlennek számító hálapénz megkerülése is.

Ha pedig már megtörtént a baj és leterített minket a betegség és magas láz, óriási előnyt jelent, ha ki sem kell tenni lábunkat otthonról és házi vizit keretében otthon vizsgál meg minket az orvos. Ezt ma már szerencsére szintén fedezi néhány magán egészségbiztosítási konstrukció.