Egy igazán profi és megfontolt borgyűjtő és borbefektető nem bízza a véletlenre gyűjteménye biztonságát, már csak azért sem, mert később esetleg értékesítheti is azt, akár jóval magasabb áron. A nagyobb veszteségek elkerülése érdekében sokan biztosítást kötnek féltve őrzött gyűjteményükre.

Mi történne, ha egy üveg 1982-es Château Pétrus dekantálásakor kicsusszanna a kezünkből a palack, vagy ha a nyaralásból hazatérve vennénk észre, hogy meghibásodott a klimatizált bortároló, és az összes bor 35 fokban dunsztolódik napok óta? Vagy még rosszabb: az egész pince lángokban áll!

A legjobb, amiben reménykedni lehet, hogy volt biztosítás a gyűjteményre! Na igen, de milyen? A borgyűjteményüket professzionális módon és helyen raktározó befektetők többsége már a raktározási szolgáltatásra szerződéssel egyidejűleg megköti biztosítását, de fókuszáljunk inkább a hobbi gyűjtőkre, akik jellemzően otthon tárolják féltett kincsüket.

A kisebb és olcsóbb gyűjteményekre, amiket jellemzően otthon tárolnak, általában a lakásbiztosítás is fedezetet nyújt. Egy sima mezei lakásbiztosítás azonban még nem jelenti azt, hogy a borospincére is érvényes a biztosítási fedezet, ezek többsége ugyanis legfeljebb lopás- vagy tűzkár esetén térít, ha a lakás ingóságai is biztosítva voltak. Ekkor sem biztos azonban, hogy a fedezeti összeg elegendő a bútorokon, háztartási eszközökön és egyéb berendezéseken kívül a borgyűjteményre is. Nem beszélve az elejtett palackokról, vagy a meghibásodott hűtőberendezés miatt tönkrement borokról, melyekre szintén nem nyújtanak fedezetet a hazai lakásbiztosítási termékek.

Itthon még ne keressük

A nagyobb gyűjteményekre - hasonlóan az egyéb értéktárgyakhoz, így az ezüsthöz, régi érmékhez, vagy ékszerekhez – külön biztosítást szokás kötni tűz-, törés- és lopáskár esetére. Külföldön már jó néhány biztosító foglalkozik borgyűjtemények biztosításával, ilyen például a brit La Playa biztosító, amelyik kifejezetten magán borgyűjtemények számára is nyújt biztosítást, vagy az amerikai Ellis Insurance, amelyik speciális lakásbiztosítást nyújt, borgyűjteményekre kiterjedő fedezettel.

Ezen biztosítások egy része összevont fedezeti összeget határoz meg, azonban az értékesebb gyűjtemények számára, amelyek különösen nagyértékű palackokat is tartalmaznak, érdemes tételes biztosítást kötni, tehát minden egyes palackra külön-külön.

A teljes gyűjteményt együttesen kezelő külföldi biztosítások esetében a fedezet általában palackonként is maximálva van, ami azt jelenti, hogy ha egy – a gyűjteményen belül – értékesebb üveg borral történik valami, nem biztos, hogy a kár teljes összegét megtéríti a biztosító. Az önálló biztosítások esetében a szerződéskötéskor határozzák meg – általában százalékos formában – a vélelmezett helyettesítési értéket, ami akár a többszöröse is lehet a bekerüléskori értéknek.  

A biztosítási díj és a pontos fedezet természetesen az adott biztosítási szerződés függvénye, azonban jellemzően egy 50 ezer dollár értékű borgyűjtemény esetében évi 250 dollárba kerül a biztosítás, ha az ügyfél rendelkezik már az adott biztosítónál lakás-, vagy személygépkocsi biztosítással, máskülönben akár 500 dollárra is rúghat a díj.

A legtöbb biztosítás azonban még így is csak lopás-, illetve tűzkár esetén fizet. De mi van, ha az ügyfél ejti el a becses értékű palackot? Egyes társaságoknál a véletlen törés, sőt a hűtőberendezések meghibásodása is a fedezeti kör része, ha azt tűz, vagy villámcsapás okozta, nem pedig a karbantartás hiánya. A legtöbb biztosító azonban megköveteli, hogy riasztóberendezéssel lássák el a pincét, vagy egyéb tárolót tűz illetve lopás esetére.

Sajnos a borok, csakúgy, mint a műkincsek, a muzeális gépjárművek, vagy az értékes hangszerek biztosításának igényével a magyarországi biztosítóknál jellemzően hiába kopogtatunk, ezek egyelőre csak a nemzetközi biztosítási piacon ismertek.