Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Balhéktól hangos az idei EB

Az idei labdarúgó Eb alatt történt az elmúlt húsz év legszélesebb körű futball-huliganizmusa, amikor a lengyel-orosz tábor összecsapott. A konfrontáció arra késztette a sportág két legnagyobb irányító testültét, hogy vizsgálatot rendeljenek el, mely akár a versenyek megrendezésében is változtatásokat eredményezhet.

Mintegy 20 ezer orosz drukkert vártak szombaton Varsóba, akik most szombaton a Görögország elleni Európa-bajnoksági meccsre igyekeztek, ezért a hatóságok már előre készültek a lehetséges szurkolói összecsapásokra. Volt is okuk a félelemre, hiszen ezt megelőzően, múlt hét kedden a lengyel-orosz mérkőzés után csaptak össze a táborok, több tucat sérülést, és 200 letartóztatást eredményezve.

A játékot megelőzően több ezer orosz özönlött át a Nemzeti Stadionba vezető hídon. Ekkor még nem történt erőszak, és a hangulat is nyugodtnak tűnt. Később hangoskodó orosz drukkerek, néhányan zászlókba burkolózva azt skandálták: „Azért jöttünk, hogy győzzünk” valamint „Oroszország csak nyerhet”.

Az orosz-lengyel szurkolói összecsapás már a később 1-1 döntetlennel végződő meccs előtt megkezdődött, a lengyelek számára ugyanis az orosz zászlók és nacionalista szimbólumok meglehetősen provokatívak voltak. A rendőrök gumilövedéket és könnygázt is bevetettek, mikor a szurkolók kövekkel és palackokkal támadták őket. Egy másik verekedést, a stadion közelében már egyértelműen az oroszok kezdeményeztek. A harcok a mérkőzés után sem fejeződtek be ugyanis a drukkerek egy része átvonult Varsó városközpontjába és ott folytatták a verekedést. A rendőrség közlése szerint 140 ember szorult valamilyen orvosi ellátásra, köztük 19 külföldi és 10 rendőr is.

Az UEFA 30 ezer euróra bírságolta az Orosz Labdarugó Szövetséget az orosz szurkolók „helytelen magatartása” miatt. Oroszország már ezt megelőzően is 120 ezer eurós büntetést kapott, mikor szurkolói megtámadták a stadion személyzetét Wroclawban, a csehek elleni első mérkőzésen. Az UEFA azzal is megfenyegette Oroszországot, hogy hatpontos levonást kapnak, ha a 2016-os EB selejtezők során megismétlődnek az erőszakos cselekmények.

Varsó polgármestere is bocsánatot kért az Európa Bajnokságra a lengyel fővárosba érkezett vendégektől: "Elnézést kérek, és sajnálom, hogy a huligánok miatt vendégeink úgy érezték, nincsenek biztonságban".

Az angol szurkolók már most aggodalmukat fejezték ki a holnapi donyecki meccs, illetve az a körüli erőszakos események miatt, hiszen előfordulhat, hogy kiverik a házigazda ukránokat. A tornán résztvevő brit rendőrség feje elmondta, hogy megfelelő rendőri jelenléttel készülnek a brit szurkolók védelmére. A problémát csak súlyosbítja, hogy orosz szurkolók angol mezben történő megjelenésére is számítani lehet.

Közlekedési problémák is tarkítják az eseményeket

Nem csak a „hagyományos” futball huliganizmus nehezíti meg a szurkolók mindennapjait. A liga.net ukrán üzleti hírportál szerint angol szurkolók egy kijevi étteremben felejtették tetemes mennyiségű alkohol elfogyasztása után tolószékes társukat, ám a drukkert egy ukrán futballrajongó még idejében eljuttatta a meccs helyszínére.

A közlekedés terén is előfordultak fennakadások a versenyek idején, ami nem is meglepő, hiszen a varsói, gdanski, poznani, wroclawi és a krakkói repülőtereken három nap alatt közel háromezer felszállást és leszállást hajtottak végre, ebből csaknem 500 kizárólag az Eb-t szolgálta ki. Az öt város közötti vasúti forgalomban pedig közel 1200 összeköttetést jegyeztek.

Az ukrán-svéd mérkőzés után például nem volt elegendő jármű a nézők rendezett elszállítására a lembergi szurkolói övezetből, akiknek így gyalog kellett megtenniük a kis  távolságot a város különböző pontjaira.

A turistákra utazó hiénák sem könnyítik meg a külföldi szurkolók dolgát. Két taxisnak például azért mondtak fel Lembergben (Lviv), mert háromszorosára emelték a repülőtértől a városközpontig vezető útvonalon a viteldíjat. A hivatalosan megállapított 35-40 hrivnya díjszabást az ukrán-lengyel rendezésű labdarúgó Eb alkalmából a lembergi személyfuvarozók 100 hrivnyára drágították.

Az Eb nyitónapján, pénteken közel 12 ezer rendőr és mintegy 2600 városőr felügyelt a rendre az öt lengyel nagyvárosban. Az első három nap alatt majdnem 700 alkalommal volt szükség orvosi beavatkozásra és összesen 28 alkalommal került sor rendbontásra.

Az ilyen, és ehhez hasonló, tömegrendezvényeken való részvételre és az ott kialakuló váratlan helyzetekre érdemes mindenkinek felkészülnie, legyen szó nemzetközi, menetrend szerinti repülőgép, autóbusz vagy vonat késéséről, a járat törléséről, vagy bármilyen orvosi ellátást eredményező balesetről. Sokan hálásak utólag, hogy nem felejtettek el utasbiztosítást kötni.

0 Tovább

A legmeglepőbb „focibalesetek”: egy tojás is életveszélyes lehet!

Kevés olyan foglalkozás van, mint az élsportolóké, ahol a sérülések, balesetek szinte mindennaposak. Azonban példák tucatja bizonyítja, hogy nem csak a pályán érheti őket baleset. Az alábbiakban összegyűjtöttük a sporttörténelem leginkább elhíresült focisérüléseit, melyek mindegyike a szigorúan vett játékon kívül történt.

10. Rio Ferdinand

Meglehetősen bizarr körülmények között, tévénézés közben sérült meg még 2001-ben Rio Ferdinand, a Leeds United akkori válogatott labdarúgója. A világ egykori legdrágább védője (18 millió fontért hagyta el a West Ham Unitedet) több órán keresztül a kisasztalon tartotta lábát, s térdhúzódást szenvedett. Ferdinand a sérülés miatt nem léphetett pályára a Newcastle United elleni találkozón, amelyen csapata hazai pályán szenvedett 3-1-es vereséget.

9. Richard Wright

Az Everton kapusa úgy sérült meg a Chelsea elleni kupavisszavágó előtt 2006-ban, hogy bemelegítés közben elbotlott egy, a kapu elé helyezett figyelmeztető táblában. A táblán ez állt: „A kapu nem használható. Kérjük, hogy bemelegítéshez használja az ideiglenes kapukat.”

8. Ever Banega

Az FC Valencia argentin középpályása tankolás közben szenvedett súlyos sérüléseket. Banega elfelejtette behúzni a kéziféket kocsiján, az autó elindult és a válogatott játékos bokája beszorult az egyik kerék és a járdaszegély közé.

7. Alan Wright

A mindössze 172 cm magas Alan Wright, az Aston Villa egykori védője akkor szenvedett térszalaghúzódást, mikor új Ferrarijában próbálta elérni a gázpedált. Szerencsére gyorsan felépült, és az angol újságok tapsvihara közepette egy 416-os Rovert vásárolt.

6. Dave Beasant

A veterán kapusnak sikerült nyolc hétre kiütnie magát 1993-ban, miután egy saláta öntetes üveget ejtett lábára, ami elvágott egy ínat a nagy lábujjában.

5. Alex Stepney

1975-ben a Manchester United kapusa annyira kiabált a védőknek a Birmingham elleni meccsen, hogy kiugrott az állkapcsa.

4. Kirk Broadfoot

Szintén rendkívül bugyuta sérülést szenvedett a skót Rangers válogatott védője, Kirk Broadfoot, aki otthonában két tojást melegített mikrohullámú sütőben, melyek annak rendje módja szerint az arcába is robbantak. A 24 éves hátvédet égési sérülésekkel kórházba szállították.

3. Santiago Cañizares

A spanyol kapusnak azért kellett kihagynia a 2002-es világbajnokságot, mert szállodai szobájának fürdőjében borotválkozás után elejtette az arcszeszes üveget, ami összetört, egy üvegdarab pedig elvágott egy ínat a nagy lábujján.

2. Steve Morrow

Gólöröm közben is meg lehet sérülni. Ez sikerült az Arsenalt erősítő Steve Morrownak is, aki győztes gólt szerzett az 1993-as Ligakupa-döntőben a Sheffield Wednesday ellen. Csapattársa, Tony Adams a lefújást követő ünneplés során vállára kapta Morrowt, ám véletlenül elejtette, a védő pedig kulcscsonttörést szenvedett az esés miatt, így a szezonban már nem léphetett pályára.

1. Darren Barnard

Az egykori Barnsley középpályásának térd ínszalagszakadása következtében kellett öt hónapos kényszerpihenőt tartania, miután a konyhájában elcsúszott kutyája vizeletében.

Toplistán kívül érdemes megemlíteni Sergio Agüero, a Manchester City argentin támadójának esetét, aki idén márciusban rejtélyes sérülése miatt nem játszhatott a Premier League-mérkőzésen. A csatár nyavalyájáról Roberto Mancini menedzser újságíróknak mindössze annyit mondott, „hülye” sérülésről van szó.

 

0 Tovább

Mennyit ér a biztosítónak Whitney Houston?

Bizonyára sokan azt gondolják, hogy a celebeknek pénzügyi tanácsadók tucatjai segítenek vagyonuk menedzselésében. Whitney Houstonnak azonban vagy nem volt tanácsadója, vagy nem a legjobbat választotta, mindenesetre az énekesnő nem rendelkezett saját életbiztosítással, mindössze apja életbiztosítása után örökölt egymillió dollárt.

 

Whitney Houston jelentős összeget kölcsönzött édesapjának a New Jersey-i családi ház megvásárlására, aki cserébe egymillió dollár értékű életbiztosítást kötött, melynek kedvezményezettjeként lányát jelölte meg.

 

Mikor Whitney Houston édesapja 2003-ben meghalt, aki után az énekesnő megkapta a biztosítási összeget, mostohaanyja beperelte, mondván, az összeg az apja házán lévő jelzálog kifizetését szolgálta volna, melynek Whitney nem tett eleget.

 

Az énekesnő nem csak, hogy nem volt hajlandó kifizetni a jelzálogot, de szintén beperelte mostohaanyját, azt követelve tőle, hogy fizesse meg az 1,6 millió dolláros hitel- és kamattartozást apja háza után. A mostohaanya a pert elvesztette, amely ellen fellebbezni sem lehet, így ő hamarosan elveszítheti otthonát.

 

A díva és mostohaanyja közötti pereskedés természetesen elkerülhető lett volna, amennyiben az édesapa rendelkezett volna végrendelettel, amely részletezte volna meglévő vagyona feletti akaratát. Az életbiztosítás szintén a vagyontervezés része, ahol a kedvezményezettet úgy érdemes megjelölni, hogy az összhangban legyen az egyéb vagyontárgyak örököseinek megjelölésével.

 

Habár az énekesnő végrendeletének részletei egyelőre nem ismertek, feltételezések szerint egyetlen lánya, a 18 esztendős Bobbi Kristina Brown örököl majd mindent. A többszörös Grammy díjas énekesnő vagyoni helyzete egyelőre ismeretlen, de lánya a dalok után minden bizonnyal jelentős összegű jogdíjra számíthat.

0 Tovább

Milliókat érő testrészek

Manapság már szinte mindenre lehet biztosítást kötni. Különösen furcsa biztosítási konstrukciókat figyelhetünk meg azonban a celebek esetében, akik bajszuktól a lábukig, a legkülönfélébb testrészeiket érintő kockázatokra kötnek biztosítást.

A nagyközönség általában olyan szokásos dolgokra köt biztosítást, mint egy autó, lakás, vagy egyéb értékes vagyontárgy, a hírességek azonban ennél egy lépéssel tovább mennek, és az őket híressé tevő testrészeiket biztosítják.

A legtöbb sportoló, így David Beckham is rendelkezik biztosítással arra az esetre, ha többé nem lenne képes focizni. Cristiano Ronaldo a lábait például 90 millió fontra biztosítja. A spanyol autóversenyző, Fernando Alonso hüvelykujjára kötött 9 millió fontos biztosítást, arra az esetre, ha többé nem lenne képes vezetni.

Nem ők az egyedüli hírességek azonban, akik milliókra biztosítják testrészeiket. Ott van például a híres ír táncos, Michael Flatley, aki 25 millió fontra biztosította lábait, vagy a német szupermodell, Heidi Klum, aki egyik lábára 600 ezer fontos, másikra - melyet egy heg már némileg elcsúfított - 500 ezer fontos biztosítást kötött.

Sok celeb az arcát félti leginkább, így a szupermodell Claudia Schiffer is 5 millió fontos szerződést kötött, de ott van például a Betty, a csúnya lány sorozat sztárja, America Ferrara, aki mosolyát biztosította 5 millió fontra.

Nem csak testrészekre szokás azonban biztosítást kötni. A 2010-ben elhunyt Egon Ronay, a Guardian által csak a "jó ételek királyának” nevezett magyar származású ételkritikus például 200 millió fontos biztosítással rendelkezett ízlelőbimbói számára, míg az amerikai jégkrémgyártó, a Dreyer's Grand Ice Cream főkóstolója 1 millió fontra biztosította különleges érzékszervét.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor hírességek bizarr okokra hivatkozva biztosítják magukat. Larry King legendás amerikai műsorvezető állítólag arra az esetre szeretett volna biztosítást kötni, ha földönkívüliek rabolnák el.

Világszerte a vállalatok is biztosítják magukat, a televíziós vetélkedők számára például az jelent kockázatot, ha egy játékos különösen nagy nyereményt nyerne, de a legértékesebb alkalmazottak, vezetők elvesztésére is szokás biztosítást kötni, hiszen egy olyan kaliberű személy távozása, mint Bill Gates akár a vállalat pénzügyi helyzetére is hatással lehet.

Mariah Carey lábait egymillió dollár értékben biztosította, miután megnyert egy lábszépségversenyt, de valószínűleg az is közrejátszott a döntésben, hogy a Gilette borotvapenge-gyártó cég szerződést kötött vele az óriásvállalat termékeinek népszerűsítésére.

Természetesen a különösen nagy értékű biztosításokat általában nem maguk a celebek, hanem a szórakoztatóipar nagyvállalatai, vagy támogatók kötik, akik befektetéseik után természetszerűleg elvárják a megtérülést. Kutatások kimutatták, hogy egy sportoló támogatásának bejelentése után a vállalat részvényeinek tőzsdei árfolyama általában emelkedik, csakúgy, mint az értékesítési forgalma. Például Troy Polamalu, a profi amerikai futball játékos göndör fürtjeire a Procter & Gamble kötött biztosítást, hiszen a cég samponjait reklámozta vele.

Bennfentesek úgy gondolják, hogy a különböző testrészek biztosítása tulajdonképpen csak arra jó, hogy sajtónyilvánosságot kapjanak a hírességek, ezáltal pedig felhívják a figyelmet egy-egy márkára.

0 Tovább

Ismét itt a szmogriadó szezon!

Az elmúlt hetekben egyre többször hangzottak el az alábbi mondatrészek: "a főpolgármester elrendeli a szmogriadó tájékoztatási fokozatát" vagy "riasztási fokozatát". De hallhattuk azt is, hogy "a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedése tilos". Hogy mindezek mit is jelentenek? Utánajártunk.

Mi is az a szmoghelyzet?

0 Tovább
«
12

csaknyugodtan

blogavatar

Extrém helyzetek, különös események, érdekes történetek, sok-sok tanulság.

Utolsó kommentek