Meglehetősen szokatlan egy olyan eseményre biztosítást kötni, mint a póker, ahol a játék lényege a kockázatvállalásban, és az azért járó magasabb pénzösszeg megnyerésében rejlik. Mi értelme van a nyeremény egy részéről mégis lemondani?

Az élő készpénzes játékok biztosítása ma már meglehetősen elterjedt gyakorlat, ami lehetővé teszi a játékosok számára, hogy csökkentsék kockázatukat all-in szituációkban. Csakúgy, mint bármilyen biztosításnál, természetesen a pókerbiztosítás esetében is ára van a kockázatok csökkentésének. Lássuk, mire köthető a pókerben biztosítás!

A "buborék" a versenyek azon szakasza, amikor már csak egy játékosnak kell kiesnie ahhoz, hogy a többiek fizetős helyen végezzenek. Vagyis ebben a szakaszban dől el, hogy pénzhez jut-e a játékos. Ekkor már sokkal gyakoribb az all in, melynek megadása, és elvesztése az egész versenyünk végét jelentheti. Az első pókerbiztosítás, az úgynevezett buborék-biztosítás 2011-ben indult el, Bubble Protection néven. Ez a konstrukció - kis összeg levonásával - a buborék szakaszban kieső játékosoknak a versenybeülőt és jutalékot (rake) fizeti vissza.

 

Hasonlóan működik ehhez az InsuredPlay, melynek segítségével a biztosítást kötő készpénzes játékosok akkor sem veszítik el a nyerési esélyüknek megfelelő összeget, ha épp elbukják all-in leosztásukat. Az InsuredPlay oldalán található példa jól szemlélteti a biztosítás működését: ha van két ászunk, ellenfelünknek pedig egy azonos király párja, és ekkor 50 dollárral all in-t mondunk, úgy a kassza (pot) 100 dollár, nyerési esélyünk pedig 82,36%, kerekítve 80%. Ekkor a biztosító 20 dollárt, vagyis a vesztés várható értékét, plusz csekély mértékű biztosítási díjat von le. Amennyiben veszítünk, az InsuredPlay kifizeti a pot összegét, vagyis a 100 dollárt számlánkra, magyarul a díjtól eltekintve közel a nyerési esélynek megfelelő összeghez jutunk vesztéskor is.

 

A játékosok maguk állíthatják be részletesen, milyen all-in leosztásokat kívánnak biztosítani, amit azonban kizárólag a játék megkezdése előtt lehet módosítani, vagyis csakis a beállított paramétereknek megfelelő partik lesznek biztosítva. A beállítható paraméterek között szerepel, hogy milyen legkisebb nyerési esélyre szeretnénk biztosítást kötni – a legkisebb 51%, a legnagyobb 99%. Ha tehát 65%-ra állítjuk be, akkor kizárólag azok a játékok lesznek biztosítva, ahol minimum 65% a nyerési esélyünk. Be lehet állítani azt is, hogy milyen minimum potot szeretnénk biztosítani, ami 100 dolláros érték megadása esetén azt jeleni, hogy kizárólag a 100 dollárnál nagyobb pot-nál bemondott, vagy megadott all-in játékok lesznek biztosítva. Természetesen azt is be lehet állítani, hogy maximum mekkora összeget vagyunk hajlandóak a biztosításra költeni.

 

Mennyibe kerül?

 

A biztosítási díj mértékét több tényező határozza meg, többek között a megelőző 30 napban játszott biztosított leosztások (handek) számától is függ. Az első 10 biztosított leosztás során a veszteség várható értékének 10%-át vonják le, ami folyamatosan csökken egészen 1%-ig, amit 200 biztosított parti lejátszásával lehet elérni.

 

Az InsuredPlay jelenleg három online termet támogat. a PokerStarst, a PartyPokert és a Titan Pokert. A biztosítás megkötéséhez az InsuredPlay honlapján kell regisztrálni, innen lehet letölteni a szoftvert, kezelni a számlát, valamint itt lehet részletesen beállítani, milyen all-in leosztásokat szeretnénk biztosítani.

 

Megéri?

 

Arról, hogy mennyire éri meg a biztosítás, megoszlanak a vélemények a játékosok között: egyesek teljesen feleslegesnek tartják lemondani a nyeremény egy részéről, mások úgy vélik, a biztonságérzet miatt pszichológiailag jobb állapotba lehet kerülni, ami jobb játékot eredményez. A variancia miatt a pókerben még a legnagyobb játékosok is veszíthetnek, különösen all-in helyzetekben. A biztosítással a varianciát azonban csökkenteni lehet.

 

Az InsuredPlay megalkotói szerint a biztosítás létrejöttét az úgynevezett bad beatek, és downswingek inspirálták. Bad beatnek azt nevezik, amikor a játékos úgy veszít, hogy a kezében lévő lapok alapján ő volt esélyesebb a nyerésre, downswing alatt pedig azt értik, amikor egy nyerő játékos sorozatosan veszít. Bár ezek a jelenségek valójában nem léteznek, vagyis csak az érintett játékosok fantáziájának szüleménye, pszichológiailag igen negatívan hatnak. Ebből született az ötlet, hogy valamilyen formában csökkenteni kellene a póker varianciáját, amire a biztosítás jó ötletnek tűnt.

 

Sok játékos persze úgy véli, nem érdemes további díjakkal csökkentenie nyereményét azon felül, amit az online pókertermek amúgy is beszednek. A két díjat azonban nincs értelme összevetni, hiszen a biztosítási díjért cserébe egy plusz szolgáltatást kap a játékos, nagyobb tétet játszhat például, miután a biztosítás csökkenti a pókerszámlán található összes pénz, az úgynevezett bankroll követelményt. Így a játékos olyan játékban is részt vehet, amihez kellően képzett ugyan, de az előírt bankroll követelménynek a biztosítás nélkül nem felelne meg.

 

A nagy volumenű játékosoknak, akik 30 napon belül 200 biztosított parti lejátszásán már túlvannak, mindössze 1%-os díjat kell fizetniük a variancia csökkentésért. Ezen kívül pedig ott van a pszichológiai hatás, hiszen a póker nem egy pusztán matematikai játék, a játékosoknak a bad beateket, a varianciát és a downswingeket is fel kell tudniuk dolgozni.

 

A mentális állapot nagyon fontos a pókerben. Egy olyan játék elvesztését, amit elvileg meg kellett volna nyernie a játékosnak, gyakran érzelmi csalódás, frusztrációszerű állapot követ, aminek szükségszerű következménye a rossz taktika és hibás játék. Ha azonban a játékos tudja, hogy a biztosítva van a bad beatek ellen, ez a pszichológiai nyomás csökkenhet, ami a későbbi, rossz taktikából eredő nagy veszteségektől megmentheti a játékosokat.