Az autósok életében két fontos esemény van: az üzemanyagárak változása, és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tarifák közzététele, röviden a kgfb-szezon elindulása. Utóbbi témakörben szedtük mi most össze, és gyűjtöttük egy csokorba az alapvető információkat.

A kötelező biztosítás alapvetően háromféleképpen szűnhet meg:

  • Az alapeset az érdekmúlást követő megszűnés. Ez esetben a tulajdonos vagy eladta a járművét, vagy a forgalomból végleg kivonták(a gépjármű kivonható a forgalomból ha totálkárosra törték, netán ellopták), valamint ez történik akkor is, ha a jármű forgalmijába új üzembentartót jegyeznek be.
  • Szintén megszűnik a biztosítás, ha a díj esedékességétől számított hatvanadik napig nem történik meg a díj kiegyenlítése. Viszont, ha ez az eset idén állt fenn, úgy csak annál a biztosítónál lehet újrakötni a biztosítást, ahol a megszűnésekor volt. Ha a megszűnés tavaly, vagy korábban történt, akkor szabadon választható új társaság. (Figyelem! A fedezetlenségi díjat visszamenőlegesen, a megszűnés napjától kell fizetni.)
  • A harmadik eset pedig a mostani a kötelező váltási szezon, azaz amikor bármely fél a szerződést évforduló esetén felmondhatja. Ez esetben a felmondást nem kell indokolni, a tényt viszont az évforduló előtt legalább harminc nappal írásban közölni kell a másik féllel.

A felmondásra nincs külön, hivatalos formanyomtatvány, ám a dokumentumnak tartalmaznia kell a szerződő nevét, címét, a gépjármű forgalmi adatait, valamint a szerződés kötvényszámát és módozatát, illetve a biztosítás felmondásának a szándékát! Az iratot személyesen is leadhatjuk a biztosító ügyfélszolgálatán, vagy ha ez nem megoldható, úgy faxon vagy postai úton, tértivevénnyel ellátva kell elküldeni.

A biztosítási időszak egy naptári év, az évforduló pedig, a 2010 utáni kötések esetében a szerződés megkötésének napja. Így a felmondás dátuma szerződésenként eltérő lehet, de minden esetben igaz, hogy az évforduló előtt harminc nappal írásban kell jelezni a felmondási szándékot.

További részletek az alábbi linkeken:

Felelősségbiztosítót felelősen váltani >>

Felmondó nyilatkozat (PDF) >>
 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!