A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyarországi lakástulajdonosok általában alulbiztosítják ingatlanjaikat. Mindez persze nem tűnik meglepőnek, ha felidézzük magunkban azt a képet, hogy az emberek egy része az étteremben is elsőként az árat nézi, és sajnos a biztosítások terén is hajlamosak így választani. Pedig érdemesebb lenne azt figyelembe venni, hogy egyáltalán milyen konstrukcióra van szükségünk, nehogy annak a bizonyos olcsó húsnak végül híg legyen a leve.

A másik probléma, hogy az ember idővel elkényelmesedik, uram bocsá’ ellustul, vagy csak a napi teendők mellett hajlamos lesz viszonylag kevés időt szánni – egyebek mellett - a biztosítási konstrukciók átnézésére. Pedig néhány egyszerű szabály figyelembevételével jelentősen megkönnyíthető a lakásbiztosítás megkötése jelentette, vagy az esetlegesen bekövetkező károk okozta ügyintézés is.

Tehát egyszerűség. Alapesetben a biztosító azt az összeget téríti meg, amelyből az ingatlan újraépíthető, az ingóság beszerezhető. Ehhez az ingatlan újjáépítési értékére, az ingóságok pótlási értékére van szükség. (Zárójelben jegyeznénk meg, hogy utóbbi miatt érdemes legalább évente egyszer felülvizsgáltatni a lakásban történt változásokat, hiszen gyakrabban veszünk új műszaki eszközt, mint új lakást.) Ennyire egyszerű.
 
S hogy mit nyerhetünk egy jól „összerakott” lakásbiztosítással? Szóljon erről egy megtörtént eset: a múlt év tavaszán egy négytagú család megvásárolt egy családi házat. A ház ugyan nem éppen a legjobb minőségű anyagokból készült, de a megfelelő színvonalat elérte. Az átlagos állapotú, fafödémes ház álmennyezetébe a családfő spot-lámpákat szerelt, amelyek egyik éjjel lángra kaptak. A lángok azonnal átterjedtek a fafödémre, és végül a ház teljesen kiégett, de szerencsére a családnak nem lett semmi baja.
 
Öröm az ürömben, hogy a családfő nem volt rest korábban időt szánni a biztosítására, és a megfelelő konstrukció mellett döntött. Így az Union által kifizetett 22 millió forint teljes mértékben fedezte a károkat, és a család egy új ház építésébe kezdhetett. Az új lakásra a biztosítást pedig szintén az Unionnál kötötték meg.