Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ legviccesebb biztosítási reklámjai!

Néhány évvel ezelőtt, ha valaki leült tévét nézni, kénytelen volt végigülni az összes reklámot, ma azonban már a digitális videorögzítő (DVR) elterjedésével a TV-reklámok megtekintése sem kötelező. Ez persze még nehezebb helyzet elé állítja a reklámkészítőket a figyelem megragadására képes spotok megalkotásában, különösen a legtöbb ember fejében unalmas iparágként megjelenő biztosítások esetében. Az alábbi reklám-csokor azonban cáfolni látszik ezt az állítást.

Életbiztosításra van szüksége?

A svéd Länsförsäkringar biztosítótársaság reklámja érdekes perspektívából ragadja meg a kérdést

 

Úgy látszik, a börtön-téma az északi országokban kimeríthetetlen - holland Centraal Beheer biztosító reklámja

Szintén a Centraal Beheer biztosító nevéhez fűződik az alábbi reklám. Még hogy az akupunktúra egészséges!

 

Biztosítás elsősorban nőknek

A nőkről elterjedt legáltalánosabb sztereotípia, hogy borzalmas sofőrök, azonban ez az ausztrál biztosító mégis kizárólag nőknek nyújt biztosítást, ami az alábbi videót megnézve, teljesen érthető.

 

Ez a másik, szintén női sztereotípiákra építő videó némiképp más szemszögből mutatja be a nők „tehetségét”.

 

Ha már nyár, akkor utasbiztosítás!

Nincs is bosszantóbb annál, mikor a nyaraláson következik be valami katasztrofális baleset. Ilyen rémtörténetei mindenkinek vannak, de ezek a reklámok bőven túltesznek mindegyiken.

0 Tovább

Hogyan nyerhetsz pókerben akkor is, ha veszítesz?

Meglehetősen szokatlan egy olyan eseményre biztosítást kötni, mint a póker, ahol a játék lényege a kockázatvállalásban, és az azért járó magasabb pénzösszeg megnyerésében rejlik. Mi értelme van a nyeremény egy részéről mégis lemondani?

Az élő készpénzes játékok biztosítása ma már meglehetősen elterjedt gyakorlat, ami lehetővé teszi a játékosok számára, hogy csökkentsék kockázatukat all-in szituációkban. Csakúgy, mint bármilyen biztosításnál, természetesen a pókerbiztosítás esetében is ára van a kockázatok csökkentésének. Lássuk, mire köthető a pókerben biztosítás!

A "buborék" a versenyek azon szakasza, amikor már csak egy játékosnak kell kiesnie ahhoz, hogy a többiek fizetős helyen végezzenek. Vagyis ebben a szakaszban dől el, hogy pénzhez jut-e a játékos. Ekkor már sokkal gyakoribb az all in, melynek megadása, és elvesztése az egész versenyünk végét jelentheti. Az első pókerbiztosítás, az úgynevezett buborék-biztosítás 2011-ben indult el, Bubble Protection néven. Ez a konstrukció - kis összeg levonásával - a buborék szakaszban kieső játékosoknak a versenybeülőt és jutalékot (rake) fizeti vissza.

 

Hasonlóan működik ehhez az InsuredPlay, melynek segítségével a biztosítást kötő készpénzes játékosok akkor sem veszítik el a nyerési esélyüknek megfelelő összeget, ha épp elbukják all-in leosztásukat. Az InsuredPlay oldalán található példa jól szemlélteti a biztosítás működését: ha van két ászunk, ellenfelünknek pedig egy azonos király párja, és ekkor 50 dollárral all in-t mondunk, úgy a kassza (pot) 100 dollár, nyerési esélyünk pedig 82,36%, kerekítve 80%. Ekkor a biztosító 20 dollárt, vagyis a vesztés várható értékét, plusz csekély mértékű biztosítási díjat von le. Amennyiben veszítünk, az InsuredPlay kifizeti a pot összegét, vagyis a 100 dollárt számlánkra, magyarul a díjtól eltekintve közel a nyerési esélynek megfelelő összeghez jutunk vesztéskor is.

 

A játékosok maguk állíthatják be részletesen, milyen all-in leosztásokat kívánnak biztosítani, amit azonban kizárólag a játék megkezdése előtt lehet módosítani, vagyis csakis a beállított paramétereknek megfelelő partik lesznek biztosítva. A beállítható paraméterek között szerepel, hogy milyen legkisebb nyerési esélyre szeretnénk biztosítást kötni – a legkisebb 51%, a legnagyobb 99%. Ha tehát 65%-ra állítjuk be, akkor kizárólag azok a játékok lesznek biztosítva, ahol minimum 65% a nyerési esélyünk. Be lehet állítani azt is, hogy milyen minimum potot szeretnénk biztosítani, ami 100 dolláros érték megadása esetén azt jeleni, hogy kizárólag a 100 dollárnál nagyobb pot-nál bemondott, vagy megadott all-in játékok lesznek biztosítva. Természetesen azt is be lehet állítani, hogy maximum mekkora összeget vagyunk hajlandóak a biztosításra költeni.

 

Mennyibe kerül?

 

A biztosítási díj mértékét több tényező határozza meg, többek között a megelőző 30 napban játszott biztosított leosztások (handek) számától is függ. Az első 10 biztosított leosztás során a veszteség várható értékének 10%-át vonják le, ami folyamatosan csökken egészen 1%-ig, amit 200 biztosított parti lejátszásával lehet elérni.

 

Az InsuredPlay jelenleg három online termet támogat. a PokerStarst, a PartyPokert és a Titan Pokert. A biztosítás megkötéséhez az InsuredPlay honlapján kell regisztrálni, innen lehet letölteni a szoftvert, kezelni a számlát, valamint itt lehet részletesen beállítani, milyen all-in leosztásokat szeretnénk biztosítani.

 

Megéri?

 

Arról, hogy mennyire éri meg a biztosítás, megoszlanak a vélemények a játékosok között: egyesek teljesen feleslegesnek tartják lemondani a nyeremény egy részéről, mások úgy vélik, a biztonságérzet miatt pszichológiailag jobb állapotba lehet kerülni, ami jobb játékot eredményez. A variancia miatt a pókerben még a legnagyobb játékosok is veszíthetnek, különösen all-in helyzetekben. A biztosítással a varianciát azonban csökkenteni lehet.

 

Az InsuredPlay megalkotói szerint a biztosítás létrejöttét az úgynevezett bad beatek, és downswingek inspirálták. Bad beatnek azt nevezik, amikor a játékos úgy veszít, hogy a kezében lévő lapok alapján ő volt esélyesebb a nyerésre, downswing alatt pedig azt értik, amikor egy nyerő játékos sorozatosan veszít. Bár ezek a jelenségek valójában nem léteznek, vagyis csak az érintett játékosok fantáziájának szüleménye, pszichológiailag igen negatívan hatnak. Ebből született az ötlet, hogy valamilyen formában csökkenteni kellene a póker varianciáját, amire a biztosítás jó ötletnek tűnt.

 

Sok játékos persze úgy véli, nem érdemes további díjakkal csökkentenie nyereményét azon felül, amit az online pókertermek amúgy is beszednek. A két díjat azonban nincs értelme összevetni, hiszen a biztosítási díjért cserébe egy plusz szolgáltatást kap a játékos, nagyobb tétet játszhat például, miután a biztosítás csökkenti a pókerszámlán található összes pénz, az úgynevezett bankroll követelményt. Így a játékos olyan játékban is részt vehet, amihez kellően képzett ugyan, de az előírt bankroll követelménynek a biztosítás nélkül nem felelne meg.

 

A nagy volumenű játékosoknak, akik 30 napon belül 200 biztosított parti lejátszásán már túlvannak, mindössze 1%-os díjat kell fizetniük a variancia csökkentésért. Ezen kívül pedig ott van a pszichológiai hatás, hiszen a póker nem egy pusztán matematikai játék, a játékosoknak a bad beateket, a varianciát és a downswingeket is fel kell tudniuk dolgozni.

 

A mentális állapot nagyon fontos a pókerben. Egy olyan játék elvesztését, amit elvileg meg kellett volna nyernie a játékosnak, gyakran érzelmi csalódás, frusztrációszerű állapot követ, aminek szükségszerű következménye a rossz taktika és hibás játék. Ha azonban a játékos tudja, hogy a biztosítva van a bad beatek ellen, ez a pszichológiai nyomás csökkenhet, ami a későbbi, rossz taktikából eredő nagy veszteségektől megmentheti a játékosokat.

0 Tovább

Tíz dolog, ami tönkretehet egy nyaralást

Valószínűleg minden nyaralónak legalább egyszer átfut a fején egy olyan nem várt szituáció, amely az egész vakációt rémálommá változtathatja. Ilyen az, amikor egy külföldi kórházban köt ki valaki, egy repülőtéri váróteremben reked, vagy megérkezik ugyan az áhított napsütötte szigetre, azonban a poggyászát véletlenül egy esőerdőbe küldték. Ha már nehezen megkeresett pénzünket a jól megérdemelt nyaralásra költöttük, bölcs dolog meg is védeni ezt a befektetést! Íme tíz ok, miért.

Se nyaralás, se pénz – biztosítás útlemondásra

1. Az egész nyaralás elmarad

Hiába számoljuk már visszafelé a napokat a nyaralás kezdetéig, ha valamilyen szerencsétlen ok folytán le kell mondani az utat. Bárki, bármikor megbetegedhet például, vagy ami még rosszabb, meghal valaki a családban. A természet is megtréfálhat minket, hiszen ha valamilyen viharkár keletkezik otthonunkban, nyilván otthon kell maradni helyrehozni azokat. Persze mondhatjuk, hogy semmi nem téríthet el minket a várva várt nyaralástól, de nézzünk szembe a tényekkel: bármikor beüthet a baj. Ilyenkor öröm az ürömben, ha rendelkezünk útlemondási biztosítással, mert bár a nyaralás élményétől meg kell fosztanunk magunkat, legalább az utazásra befizetett pénzünk egy része nem úszik el. Természetesen a biztosítás megkötésekor ügyeljünk arra is, hogy milyen esetekben téríti vissza a befizetett út árát a biztosító.

2. A hazafelé tartó járatot törlik

Amennyiben a járatot valamilyen műszaki probléma miatt törlik, és csak a következő napon tudunk hazarepülni, akkor a légitársaság általában szállást és étkezést kínál utasainak. Azonban ha időjárási okok miatt törlik a járatot, úgy az utasnak magának kell gondoskodnia szállásról. Az útlemondási biztosítások általában az utazás megszakítása esetén is térítést nyújtanak, például a szállodai tartózkodás, vagy az új jegy megvásárlásának költségeire.

3. Útmegszakítás és korai hazatérés

Bármikor előfordulhat, hogy valamilyen váratlan esemény miatt korábban haza kell térnünk a nyaralásról. Az útlemondási biztosítások jellemzően a nyaralás elmulasztott részének költségeit – a szállásdíjat például – az újonnan megvásárolt repülőjegyet, vagy a későbbi időpontban történő visszacsatlakozás költségeit is megtérítik. Érdemes előzetesen tájékozódni a kockázati köröket illetően.

Az útlemondási biztosítások díja nagyságrendileg a részvételi díj 5 százaléka körül mozog, attól függően, hogy milyen kockázati körökre terjed ki, a járattörlésekre, csatlakozás lekésésére, útmegszakításra is vonatkozik-e. Ezekről érdemes a szerződés megkötése előtt tájékozódni. Útlemondási biztosítás megkötése esetén a betegségből, balesetből eredő károkat nem téríti meg a biztosító, hiszen arra az utasbiztosítás nyújt csak fedezetet.

A nyaralás alatt is biztonságban

4. Betegség vagy sérülés a nyaralás alatt

Az egészségügyi ellátási költségek még Európán belül is országonként jelentősen eltérőek, ezért nem mindegy, melyik országba melyik biztosítást választja valaki. Az utasbiztosítások általában a nagy összegű orvosi ellátás mellett kiterjednek a betegséggel kapcsolatos járulékos költségekre, poggyászbiztosításra, baleseti halál vagy rokkantság pénzügyi következményeire, jogvédelemre, felelősségbiztosításra, elveszett okmányok pótlására is.

5. Helikopteres mentés

A nyaralás helyszínétől, és az egészségügyi állapot súlyosságától függően bármikor előfordulhat, hogy légi úton kell elszállítani valakit egy egészségügyi intézménybe. Erre, vagyis egy orvosilag felszerelt járművel történő elszállításra az utasbiztosítások egy része szintén fedezetet nyújt, amely egyébként tetemes összegbe kerülne, ha nekünk kellene kifizetni.

6. Késve érkező, elveszett, ellopott, megrongálódott poggyász

A későn leszállított poggyászokért a légitársaságok általában nem nyújtanak kártérítést, pedig nem csak akkor érhet minket jelentős kár, amikor poggyászunk elveszik, vagy ellopják, hanem akkor is, ha nem érkezik meg időben – hisz ekkor számtalan plusz dolgot kell vennünk, hogy addig is meglegyünk valahogy. Ekkor a biztosító a külföldön szükségessé vált sürgősségi vásárlások (tisztálkodás, ruhanemű) értékét megtéríti. Az elveszett táskákért a légitársaságok általában rendkívül korlátozott kártérítést vállalnak, ezzel szemben az elveszett poggyászra fedezetet nyújtó biztosítások a csomag helyettesítési költségére, vagy a káridőpontra értékcsökkentett összegre nyújtanak fedezetet. Erről szintén érdemes előre tájékozódni, hiszen számos alapfedezetet nyújtó biztosítás csak az ellopott táskák után fizet, az elveszítettekért nem.

A legtöbb utasbiztosítás 24 órás asszisztenciaszolgáltatást is nyújt, amely különösen hasznos lehet egy olyan országban, melynek nem beszéljük nyelvét. Ha például a késő poggyászunkban vényköteles gyógyszerek voltak, a biztosító segítséget nyújt a gyógyszerek beszerzésében. Az útlevél, pénztárca elvesztése, ellopása esetén az okmányok gyors pótlásában is segítséget kaphatunk, csakúgy, mint a beteglátogatás vagy a tartózkodás meghosszabbításának megszervezése vagy a kiskorú gyermek hazaszállítása esetén.

Még néhány tipp a nyaralóknak

7. Csatlakozás lekésése

A csatlakozó repülőjáratok lekésése minden utazó részére kihívást, és valószínűleg óriási plusz költséget jelentenek. Ráadásul egy lekésett járat egy egész utazást megboríthat. Egyes biztosítások a csatlakozás lekésése esetén fellépő költségekre is fedezetet nyújtanak.

8. Utazási iroda csődje

Nem múlik el nyár anélkül, hogy legalább egy utazási iroda ne menne csődbe, és ne rekednének külföldön utasok. Az utazásszervező cégeknek kötelező megfelelő vagyoni biztosítékkal rendelkezniük, amely a kint rekedt utasok hazaszállítását, az itthon maradt ügyfelek kárpótlását hivatott fedezni.

9. Természeti katasztrófa a nyaralás helyszínén

Az időjárási, vagy természeti katasztrófák esetén fedezetet nyújtó biztosítások az előre kifizetett utazási költséget térítik, és segítséget nyújtanak az új nyaralás megszervezésében is.

10. Tájékozódjunk a Külügyminisztérium honlapján

Az utasbiztosítások kapcsán érdemes megjegyezni azt is, hogy a Külügyminisztérium honlapján nem javasolt úti célként szerepelő országok esetén, például amelyet háborús övezetté nyilvánították, az utasbiztosítás sem fizet, érdemes tehát előzetesen tájékozódni a célország biztonsági állapotáról.


1 Tovább

Balhéktól hangos az idei EB

Az idei labdarúgó Eb alatt történt az elmúlt húsz év legszélesebb körű futball-huliganizmusa, amikor a lengyel-orosz tábor összecsapott. A konfrontáció arra késztette a sportág két legnagyobb irányító testültét, hogy vizsgálatot rendeljenek el, mely akár a versenyek megrendezésében is változtatásokat eredményezhet.

Mintegy 20 ezer orosz drukkert vártak szombaton Varsóba, akik most szombaton a Görögország elleni Európa-bajnoksági meccsre igyekeztek, ezért a hatóságok már előre készültek a lehetséges szurkolói összecsapásokra. Volt is okuk a félelemre, hiszen ezt megelőzően, múlt hét kedden a lengyel-orosz mérkőzés után csaptak össze a táborok, több tucat sérülést, és 200 letartóztatást eredményezve.

A játékot megelőzően több ezer orosz özönlött át a Nemzeti Stadionba vezető hídon. Ekkor még nem történt erőszak, és a hangulat is nyugodtnak tűnt. Később hangoskodó orosz drukkerek, néhányan zászlókba burkolózva azt skandálták: „Azért jöttünk, hogy győzzünk” valamint „Oroszország csak nyerhet”.

Az orosz-lengyel szurkolói összecsapás már a később 1-1 döntetlennel végződő meccs előtt megkezdődött, a lengyelek számára ugyanis az orosz zászlók és nacionalista szimbólumok meglehetősen provokatívak voltak. A rendőrök gumilövedéket és könnygázt is bevetettek, mikor a szurkolók kövekkel és palackokkal támadták őket. Egy másik verekedést, a stadion közelében már egyértelműen az oroszok kezdeményeztek. A harcok a mérkőzés után sem fejeződtek be ugyanis a drukkerek egy része átvonult Varsó városközpontjába és ott folytatták a verekedést. A rendőrség közlése szerint 140 ember szorult valamilyen orvosi ellátásra, köztük 19 külföldi és 10 rendőr is.

Az UEFA 30 ezer euróra bírságolta az Orosz Labdarugó Szövetséget az orosz szurkolók „helytelen magatartása” miatt. Oroszország már ezt megelőzően is 120 ezer eurós büntetést kapott, mikor szurkolói megtámadták a stadion személyzetét Wroclawban, a csehek elleni első mérkőzésen. Az UEFA azzal is megfenyegette Oroszországot, hogy hatpontos levonást kapnak, ha a 2016-os EB selejtezők során megismétlődnek az erőszakos cselekmények.

Varsó polgármestere is bocsánatot kért az Európa Bajnokságra a lengyel fővárosba érkezett vendégektől: "Elnézést kérek, és sajnálom, hogy a huligánok miatt vendégeink úgy érezték, nincsenek biztonságban".

Az angol szurkolók már most aggodalmukat fejezték ki a holnapi donyecki meccs, illetve az a körüli erőszakos események miatt, hiszen előfordulhat, hogy kiverik a házigazda ukránokat. A tornán résztvevő brit rendőrség feje elmondta, hogy megfelelő rendőri jelenléttel készülnek a brit szurkolók védelmére. A problémát csak súlyosbítja, hogy orosz szurkolók angol mezben történő megjelenésére is számítani lehet.

Közlekedési problémák is tarkítják az eseményeket

Nem csak a „hagyományos” futball huliganizmus nehezíti meg a szurkolók mindennapjait. A liga.net ukrán üzleti hírportál szerint angol szurkolók egy kijevi étteremben felejtették tetemes mennyiségű alkohol elfogyasztása után tolószékes társukat, ám a drukkert egy ukrán futballrajongó még idejében eljuttatta a meccs helyszínére.

A közlekedés terén is előfordultak fennakadások a versenyek idején, ami nem is meglepő, hiszen a varsói, gdanski, poznani, wroclawi és a krakkói repülőtereken három nap alatt közel háromezer felszállást és leszállást hajtottak végre, ebből csaknem 500 kizárólag az Eb-t szolgálta ki. Az öt város közötti vasúti forgalomban pedig közel 1200 összeköttetést jegyeztek.

Az ukrán-svéd mérkőzés után például nem volt elegendő jármű a nézők rendezett elszállítására a lembergi szurkolói övezetből, akiknek így gyalog kellett megtenniük a kis  távolságot a város különböző pontjaira.

A turistákra utazó hiénák sem könnyítik meg a külföldi szurkolók dolgát. Két taxisnak például azért mondtak fel Lembergben (Lviv), mert háromszorosára emelték a repülőtértől a városközpontig vezető útvonalon a viteldíjat. A hivatalosan megállapított 35-40 hrivnya díjszabást az ukrán-lengyel rendezésű labdarúgó Eb alkalmából a lembergi személyfuvarozók 100 hrivnyára drágították.

Az Eb nyitónapján, pénteken közel 12 ezer rendőr és mintegy 2600 városőr felügyelt a rendre az öt lengyel nagyvárosban. Az első három nap alatt majdnem 700 alkalommal volt szükség orvosi beavatkozásra és összesen 28 alkalommal került sor rendbontásra.

Az ilyen, és ehhez hasonló, tömegrendezvényeken való részvételre és az ott kialakuló váratlan helyzetekre érdemes mindenkinek felkészülnie, legyen szó nemzetközi, menetrend szerinti repülőgép, autóbusz vagy vonat késéséről, a járat törléséről, vagy bármilyen orvosi ellátást eredményező balesetről. Sokan hálásak utólag, hogy nem felejtettek el utasbiztosítást kötni.

0 Tovább

Saját jachtjaikat gyújtják fel a görög milliomosok!

Az euróövezet adósságválsága zavargásokhoz, politikai felfordulásokhoz és a piac óriási kilengéseihez vezetett, most azonban már a milliomosokat is arra kényszeríti, hogy gyanús körülmények között szabaduljanak meg luxushajóiktól.

Görögországban és Olaszországban mintegy négyszeresére nőtt a luxusjachtokhoz kapcsolódó hamis kárbejelentések száma, köszönhetően a gazdagok bankszámláit érintő megszorító intézkedéseknek.

A gazdasági válság előtt még virágzott a használt luxusjachtok piaca, a krízis kirobbanása azonban a másodlagos piacot is megölte. A biztosítók sincsenek túl rózsás helyzetben, mivel a szerződések megkötésére, így a biztosítási érték megállapítására az előtt került sor, hogy a szuperjachtok piacán az árak esésnek indultak volna.

Már 2008-ban, a pénzügyi válság kezdetekor is megfigyelhető volt egy enyhe ugrás, azonban az elmúlt hat-nyolc hónapban már érezhetően megnövekedett a luxushajókhoz kapcsolódó gyújtogatások és hasonló incidensek száma.

A Lloyd's of London biztosítói egy sor gyanús kárbejelentésről adtak számot jachtokhoz kapcsolódóan, melyek értéke megközelítette a 2 millió eurót. A legtöbb kárbejelentés a Földközi-tengerről, azon belül is elsősorban Görögország legforgalmasabb kikötőjéből, a Pireusz kikötőből érkezett.

Egy biztosítóktól független brit kárszakértő cég, a Charles Taylor az elmúlt hat hónapban több mint 14 szuperjachthoz kapcsolódó gyanús kárigénnyel foglalkozott. A jelenség a társaság szerint sem új keletű: Nagy-Britanniában már 2009 óta emelkedik az esetek száma, ahol a jelzáloghitellel terhelt jachtok törlesztési gondokkal küzdő tulajdonosai különböző módokon igyekeznek megszabadulni hajóiktól, hogy aztán a biztosítókon hajtsák be a károkat.

Hajóbiztosítások esetén jellemzően a biztosítás megkötésekor rögzített áron értékelik a hajókat, amely gyakran magasabb annál az összegnél, mint amennyit a tulajdonos a piacon kaphatna vízi járművéért. Olaszországban a hajókat terhelő adók ráadásul akár az évi 256 ezer eurót is elérhetik, melyek be nem fizetése akár 300%-os büntetést is maga után vonhat. Görögországban a hatóságok ráadásul önkényesen is kivethetnek adót, amennyiben úgy érzik, hogy a tulajdonos bevallott jövedelme nem áll összhangban jachtja méretével és értékével. Áprilisban az olasz rendőrség razziát is tartott néhány kikötőben, ahol a hajótulajdonosok harmada nulla, vagy gyanúsan alacsony bevallott jövedelemmel rendelkezett.

Az egy-két millió fontra értékelt hajók körében a leggyakoribb a gyanús rongálások esete – derül ki a Charles Taylor adataiból. A rájuk megkötött biztosítás értéke azonban jóval magasabb, mint a jelenlegi piaci értékük, ami már önmagában csalás elkövetésére csábító körülmény.

A Charles Taylor cég által kezelt kárbejelentések között hét olyan eset is előfordult az utóbbi hónapokban, melyek a Pireusz kikötőben leégett jachtokhoz kapcsolódtak, egy esetben pedig egy komplett jachtkereskedés veszett oda egy tűzvészben. A rendőrség is vizsgálja az eseteket, két esetben pedig már büntetőeljárás is folyamatban van. Látható, hogy ezek a „kreatív ügyeskedések” csak ideig-óráig működnek, utána a csalók nem kerülhetik el sorsukat.

0 Tovább

csaknyugodtan

blogavatar

Extrém helyzetek, különös események, érdekes történetek, sok-sok tanulság.

Utolsó kommentek