Az okos és előrelátó ember tudja, hogy még életünk legfontosabb eseményein is bekövetkezhetnek váratlan helyzetek, nincs ez másként az esküvővel sem. Az esküvő váratlan lemondásától, az ellopott nászajándékon át a megsérült menyasszonyi ruháig számos előre nem látható esemény teheti még költségesebbé az amúgy sem olcsó ünnepet. Ilyenkor jól jön az esküvő biztosítás!

Egy esküvő megtervezésekor egy sor fontos döntést meg kell hozni, a tökéletes helyszín megtalálásától, a dekoráció, a ruha, az ételek kiválasztásáig. Legalább ilyen fontos kérdés azonban az anyagi biztonság, amit esküvő biztosítás megkötésével lehet megteremteni, hiszen akármilyen alaposan megtervezett is egy esküvő, valami mindig félrecsúszhat. Persze ez az utolsó, amire gondolni szeretünk a nagy nap megtervezésekor.

Márpedig egy esküvő nem kevés pénzbe kerül: a ruhától, a gyűrűn, a helyszín bérleten, az ételeken, italokon, díszítésen, meghívókon és számos egyéb tételen át összesen akár 1,5-4 millió forintra is rúghat a teljes költsége, amennyiért már egy használt autót is venni lehet. Tekintettel arra, hogy még a legjobban megtervezett esküvő költségei is megemelkedhetnek egy váratlan esemény bekövetkezése miatt, nem árt, ha biztosítást kötünk ezek kivédésére.

Az esküvő biztosítás egy sor lehetséges kockázatra fedezetet nyújt, az esemény lemondásától, a zord időjárás miatt utolsó pillanatban történő helyszínváltoztatáson, a személyi sérüléseken át a mennyasszonyi ruhán keletkezett sérülésekig. Akkor is fizet a biztosító, ha megsérülnek, megsemmisülnek a fotók, videó felvételek, ha eltűnik az ajándék vagy készpénz a helyszínről, ha egy családi tragédia kapcsán (betegség, haláleset) elmarad az esküvő. Miután az esküvőn résztvevők többsége jellemzően alkoholt is fogyaszt, ez növeli az esélyét a technikai berendezésekben (például a zenekar hang és fénytechnikája), illetve a helyszínen, a sátorban (elszakad, leég) keletkezett károk bekövetkezésének is, amire a biztosítás fedezete szintén kiterjed csakúgy, mint a helyszínen bekövetkező személyi sérülésekre és dologi károkra is.

 

Sajnos hazánkban egyelőre ezek a speciális biztosítások még nem elterjedtek, egyetlen biztosító sem vállalja például menyasszonyi ruha biztosítását. Tőlünk nyugatra azonban az esküvő biztosítása már bevett gyakorlat. Itthon egyelőre az esküvő szervező cégek köthetnek olyan felelősségbiztosítást, amely a személysérüléses és vagyoni károkra nyújt fedezetet, amelyek az esküvő alatt keletkezhetnek, és amelyekért az esküvő szervezője felelőssé tehető.