Valószínűleg minden nyaralónak legalább egyszer átfut a fején egy olyan nem várt szituáció, amely az egész vakációt rémálommá változtathatja. Ilyen az, amikor egy külföldi kórházban köt ki valaki, egy repülőtéri váróteremben reked, vagy megérkezik ugyan az áhított napsütötte szigetre, azonban a poggyászát véletlenül egy esőerdőbe küldték. Ha már nehezen megkeresett pénzünket a jól megérdemelt nyaralásra költöttük, bölcs dolog meg is védeni ezt a befektetést! Íme tíz ok, miért.

Se nyaralás, se pénz – biztosítás útlemondásra

1. Az egész nyaralás elmarad

Hiába számoljuk már visszafelé a napokat a nyaralás kezdetéig, ha valamilyen szerencsétlen ok folytán le kell mondani az utat. Bárki, bármikor megbetegedhet például, vagy ami még rosszabb, meghal valaki a családban. A természet is megtréfálhat minket, hiszen ha valamilyen viharkár keletkezik otthonunkban, nyilván otthon kell maradni helyrehozni azokat. Persze mondhatjuk, hogy semmi nem téríthet el minket a várva várt nyaralástól, de nézzünk szembe a tényekkel: bármikor beüthet a baj. Ilyenkor öröm az ürömben, ha rendelkezünk útlemondási biztosítással, mert bár a nyaralás élményétől meg kell fosztanunk magunkat, legalább az utazásra befizetett pénzünk egy része nem úszik el. Természetesen a biztosítás megkötésekor ügyeljünk arra is, hogy milyen esetekben téríti vissza a befizetett út árát a biztosító.

2. A hazafelé tartó járatot törlik

Amennyiben a járatot valamilyen műszaki probléma miatt törlik, és csak a következő napon tudunk hazarepülni, akkor a légitársaság általában szállást és étkezést kínál utasainak. Azonban ha időjárási okok miatt törlik a járatot, úgy az utasnak magának kell gondoskodnia szállásról. Az útlemondási biztosítások általában az utazás megszakítása esetén is térítést nyújtanak, például a szállodai tartózkodás, vagy az új jegy megvásárlásának költségeire.

3. Útmegszakítás és korai hazatérés

Bármikor előfordulhat, hogy valamilyen váratlan esemény miatt korábban haza kell térnünk a nyaralásról. Az útlemondási biztosítások jellemzően a nyaralás elmulasztott részének költségeit – a szállásdíjat például – az újonnan megvásárolt repülőjegyet, vagy a későbbi időpontban történő visszacsatlakozás költségeit is megtérítik. Érdemes előzetesen tájékozódni a kockázati köröket illetően.

Az útlemondási biztosítások díja nagyságrendileg a részvételi díj 5 százaléka körül mozog, attól függően, hogy milyen kockázati körökre terjed ki, a járattörlésekre, csatlakozás lekésésére, útmegszakításra is vonatkozik-e. Ezekről érdemes a szerződés megkötése előtt tájékozódni. Útlemondási biztosítás megkötése esetén a betegségből, balesetből eredő károkat nem téríti meg a biztosító, hiszen arra az utasbiztosítás nyújt csak fedezetet.

A nyaralás alatt is biztonságban

4. Betegség vagy sérülés a nyaralás alatt

Az egészségügyi ellátási költségek még Európán belül is országonként jelentősen eltérőek, ezért nem mindegy, melyik országba melyik biztosítást választja valaki. Az utasbiztosítások általában a nagy összegű orvosi ellátás mellett kiterjednek a betegséggel kapcsolatos járulékos költségekre, poggyászbiztosításra, baleseti halál vagy rokkantság pénzügyi következményeire, jogvédelemre, felelősségbiztosításra, elveszett okmányok pótlására is.

5. Helikopteres mentés

A nyaralás helyszínétől, és az egészségügyi állapot súlyosságától függően bármikor előfordulhat, hogy légi úton kell elszállítani valakit egy egészségügyi intézménybe. Erre, vagyis egy orvosilag felszerelt járművel történő elszállításra az utasbiztosítások egy része szintén fedezetet nyújt, amely egyébként tetemes összegbe kerülne, ha nekünk kellene kifizetni.

6. Késve érkező, elveszett, ellopott, megrongálódott poggyász

A későn leszállított poggyászokért a légitársaságok általában nem nyújtanak kártérítést, pedig nem csak akkor érhet minket jelentős kár, amikor poggyászunk elveszik, vagy ellopják, hanem akkor is, ha nem érkezik meg időben – hisz ekkor számtalan plusz dolgot kell vennünk, hogy addig is meglegyünk valahogy. Ekkor a biztosító a külföldön szükségessé vált sürgősségi vásárlások (tisztálkodás, ruhanemű) értékét megtéríti. Az elveszett táskákért a légitársaságok általában rendkívül korlátozott kártérítést vállalnak, ezzel szemben az elveszett poggyászra fedezetet nyújtó biztosítások a csomag helyettesítési költségére, vagy a káridőpontra értékcsökkentett összegre nyújtanak fedezetet. Erről szintén érdemes előre tájékozódni, hiszen számos alapfedezetet nyújtó biztosítás csak az ellopott táskák után fizet, az elveszítettekért nem.

A legtöbb utasbiztosítás 24 órás asszisztenciaszolgáltatást is nyújt, amely különösen hasznos lehet egy olyan országban, melynek nem beszéljük nyelvét. Ha például a késő poggyászunkban vényköteles gyógyszerek voltak, a biztosító segítséget nyújt a gyógyszerek beszerzésében. Az útlevél, pénztárca elvesztése, ellopása esetén az okmányok gyors pótlásában is segítséget kaphatunk, csakúgy, mint a beteglátogatás vagy a tartózkodás meghosszabbításának megszervezése vagy a kiskorú gyermek hazaszállítása esetén.

Még néhány tipp a nyaralóknak

7. Csatlakozás lekésése

A csatlakozó repülőjáratok lekésése minden utazó részére kihívást, és valószínűleg óriási plusz költséget jelentenek. Ráadásul egy lekésett járat egy egész utazást megboríthat. Egyes biztosítások a csatlakozás lekésése esetén fellépő költségekre is fedezetet nyújtanak.

8. Utazási iroda csődje

Nem múlik el nyár anélkül, hogy legalább egy utazási iroda ne menne csődbe, és ne rekednének külföldön utasok. Az utazásszervező cégeknek kötelező megfelelő vagyoni biztosítékkal rendelkezniük, amely a kint rekedt utasok hazaszállítását, az itthon maradt ügyfelek kárpótlását hivatott fedezni.

9. Természeti katasztrófa a nyaralás helyszínén

Az időjárási, vagy természeti katasztrófák esetén fedezetet nyújtó biztosítások az előre kifizetett utazási költséget térítik, és segítséget nyújtanak az új nyaralás megszervezésében is.

10. Tájékozódjunk a Külügyminisztérium honlapján

Az utasbiztosítások kapcsán érdemes megjegyezni azt is, hogy a Külügyminisztérium honlapján nem javasolt úti célként szerepelő országok esetén, például amelyet háborús övezetté nyilvánították, az utasbiztosítás sem fizet, érdemes tehát előzetesen tájékozódni a célország biztonsági állapotáról.