A „villámszezonnak” ugyan vége, hiszen inkább a nyárra jellemző ez a légköri jelenség, de érdekességképpen megosztanánk egy a villámcsapás okozta balesetekről, károkról írott 1951-es amerikai újságcikk tapasztalatait a témában.

Az akkori biztosítói statisztikai adatok szerint évente mintegy 250 ember halt meg az Egyesült Államokban villámcsapás következtében, mára ez a szám elsősorban az emberek gyorsabb kórházba kerülése, valamint a technológiai fejlődések következtében 25-50 közé csökkent.

Pedig az alapvető „biztonsági intézkedések” nem sokat változtak az elmúlt 60 év során:

  • Mivel az esetek többségében a villámok a magasabb tárgyakat „keresik” egy adott területen, így a vihar alatt érdemes elkerülni a mezőkön magányosan álló fákat, és jobb, ha inkább lekuporodunk, vagy fekve várjuk meg a vihar elvonulását.
  • Ha mégis a fák mellett döntünk, akkor érdemes a fa törzsétől legalább 3-5 méter távolságra állni.
  • Viszont vízpart közelében ugyanez a tétel nem mindig igaz, azaz jobb, ha azonnal olyan védett helyet keresünk, amely nagy biztonsággal megvéd a villámoktól.
  • Ha kerékpározás közben, szintén nyílt területen kap el minket egy kiadós zivatar, álljunk minél messzebb a kerékpártól.
  • 1951-ben még némileg tétován beszéltek a gépjárművek nyújtotta menedékről; ahogy az újság: „ a gépjármű általában védelmet nyújt a villámok ellen”.

A 60 évvel ezelőtti statisztikák szerint négyszer több férfi, mint nő esett áldozatul villámcsapásnak, és ez az arány ma is fennáll. A legtöbb ilyen baleset az Egyesült Államokban vasárnap történik, és érdekes mód a sort a szerda folytatja, míg az általában szabadidősportok számára fenntartott szombat „csupán” a harmadik a sorban. Az viszont egyáltalán nem tűnik meglepőnek, hogy a legtöbb eset délután 2 és 6 óra között történik.

S hogy a villám nem csap be kétszer ugyanarra a helyre? Az 1951-es cikkben a szakemberek megfigyelése szerint volt olyan vihar, amely alatt egy tucat alkalommal ugyanoda „húzott be” a villám.

Az eredeti, 1951-es írás itt olvasható.


Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!