Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Matracból mellimplantátum – a gyártó csődben, a páciensek perelnek

Több mint negyvenezer nőt érint Európa, Ausztrália és Dél-Amerika szerte egy azóta csődbe ment francia cég hibás implantátumainak esete. Több százan indítottak pert!

Az USA Tőzsde- és Értékpapírfelügyeletének (SEC) jelentése szerint a francia gyártócég, a Poly Implant Prothèses S.A. 2010-ben kért csődvédelmet, és összesen mintegy 1 millió dollár értékű felelősségbiztosítással rendelkezik. Szakértők szerint azonban ez a fedezet nagyrészt Franciaországra korlátozódik, ráadásul a cég csődbe ment, így a külföldi páciensek számára egy út maradt, a beültetést végző egészségügyi intézményekkel szembeni kártérítési igény benyújtása.

A kifogásolt implantátumokat Európában, Ausztráliában és Dél-Amerikában is széles körben forgalmazták. A PIP állítólag nem-orvosi minőségű szilikon gélt használt az implantátumok előállításához.

Miután az esetből több országban is szalagcím lett, a francia kormány tavaly decemberben felajánlotta a pácienseknek, hogy ingyen eltávolítják a kifogásolt, az elfogadhatónál nagyobb valószínűséggel kiszakadó implantátumot, amennyiben azt nem kozmetikai célból ültették be, és pert is kilátásba helyezett a gyártó céggel szemben. Később a német, a cseh és a holland kormány is azt tanácsolta az érintett állampolgárainak, hogy távolíttassák el a protézist.

A brit kormány év elején még azt mondta, hogy nincs szükség az eltávolításra, hacsak nincs konkrét panasza a páciensnek, később azonban mégis úgy döntött, hogy a brit egészségbiztosító (NHS) kifizeti az eltávolítás költségeit, azonban az új beültetést már csak magánklinikán, saját pénzből végeztethetik el a nők.

Egy walesi ügyvédi iroda jelezte azt is, hogy csoportos keresetet indít azon 700 brit páciens nevében, akik PIP implantátumot kaptak. Eredetileg a gyártó céget akarták perelni, mivel azonban az már nem végez üzleti tevékenységet, így csak a beültetést végző egészségügyi intézmények vonhatók anyagi felelősségre.

A brit kormány idén vizsgálatot indított, hogy a szabályozók és a magánklinikák miért csak azután kezdtek foglalkozni a problémával, hogy a botrányból újságcímlap lett, és miért nem figyelmeztették időben a több mint 40 ezer érintett nőt. A felállított bizottság a magánklinikák, a brit gyógyszerügyi hatóság (MHRA) és az egészségügyi minisztérium felelősségét is megállapította az üggyel kapcsolatban, mivel a pácienseket közvetlenül nem, csak a klinikákat értesítették a termék hibájáról.

A bizottság jelentése szerint a botrány kitörése előtt 21 hónappal a MHRA már tudta, hogy a termék kifogásolható, gyenge minőségű, mivel ipari használatra, matracok gyártására szánt szilikonból készült.

0 Tovább

Áprilisi tréfák: ezeket jobb, ha nem próbálod ki!

A világháló tele van április elsején, vagyis bolondok napján elkövetett csínytevésekkel. Ezek közül számos tréfa azonban nem feltétlenül nevetést váltott ki közönségéből, sőt, akadnak kifejezetten borzasztóak is. Íme, a különféle internetes forrásokból általunk kiválasztott legdurvább április elsejei tréfák.

 

Rabok hazaengedése

 

Képzeld magad annak a hozzátartozónak a helyébe, aki az újságokból arról értesül, hogy az évek óta nyomorúságos romániai börtönben raboskodó férjét, testvérét, gyerekét hazaengedik, majd a börtön kapuban várva az újratalálkozásra, megtudja, hogy ez csak április elsejei tréfa! Ez történt azzal a 60 emberrel, akik 2000 áprilisában az Opinia nevű újságban azt olvasták, hogy a Baia Mare nevű romániai börtönben raboskodó hozzátartozóikat szabadon engedik. Mindegyikük a börtön kapujában tudta meg, hogy az újság csak bolondozott. Az Opinia később egy bocsánatkérést tett közzé.

 

A Varsói Szerződés újjáélesztése

 

1996-ban az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség hírül adta, hogy az orosz parlament vitát indított a Varsói Szerződés újjáélesztéséről. A megdöbbentő hírt a cseh és bolgár hírügynökségek is átvették, ami széleskörű pánikot keltett. Néhány órával később az ITAR-TASZSZ elismerte, hogy csak viccelt, és bocsánatot kért minden okozott kellemetlenségért.

 

Hamis katasztrófafigyelmeztetés

 

1999-ben az Oregoni KSJJ rádió bejelentette, hogy átszakadt az Ochoco gát, amely hatalmas árvízzel fenyegeti a mélyebben fekvő területeket. A bejelentést hihetővé tette, hogy előző évben az Ochoco patak áradásakor több száz ház sérült meg a területen, így a rémült lakástulajdonosok a hír hallatán menekülni kezdtek. Később a műsorvezetők tájékoztatták a hallgatókat, hogy az egész csak április elsejei tréfa volt.

 

Hasonlóan „viccesre” sikerült a WNOR rádió hamis katasztrófa-figyelmeztetése is 1992-ben, mely szerint a nagy mennyiségű metángáz robbanást okozhat a Virginia Beach környékén található hulladéklerakó közelében. A lakosokat felszólították, hogy hagyják el a területet, melynek következtében a helyi segélyhívót elárasztották a hívások. A tréfát elismerő műsorvezetőket két hétre felfüggesztette a rádió.

 

Halálhírkeltés

 

A hamis halálhírek kategória egyik legrosszabbika 1998-ban történt, amikor a Boston rádió két műsorvezetője bejelentette, hogy Boston polgármestere, Tom Menino autóbalesetben meghalt. Mivel a városháza nem tudta azonnal elérni a polgármestert, hogy megerősítse, valóban él, sokan elhitték a bejelentést, beleértve a polgármester családját is. Másnap a két műsorvezetőt kirúgták.

 

Kamu rablás

 

Egy ohioi ruhaüzlet alkalmazottja, mindössze 2 hét munkaidő után úgy vélte, ismeri már annyira igazgatóját, hogy április elsején megtréfálja. Ennek megfelelően 2003. április 1-jén felhívta őt otthon, és azt mondta, hogy fegyveres férfiak kirabolták a boltot. Az igazgató azonnal értesítette a rendőrséget, akik 4 rendőrautót küldtek a helyszínre. Percekkel később ismét felhívta az igazgatót, hogy elmondja, csak áprilisi tréfa volt, de már későn. A helyszínre érkező rendőrség pánikkeltés miatt eljárást indított ellene, főnöke pedig kirúgta.

 

A lehetőségek tehát adottak. Mielőtt azonban elvetnéd a sulykot, érdemes lehet „bebiztosítani” magad…

0 Tovább

Kiderült, melyik volt 2011 legveszélyesebb filmje!

Egy hollywoodi filmek biztosítására szakosodott társaság A tetovált lány című filmet nevezte meg 2011 legkockázatosabb filmjének.

A hollywoodi filmek vezető biztosítója, a Fireman’s Fund Insurance Company (FFIC) szerint a Stieg Larson svéd író bestsellere alapján, Rooney Mara és Daniel Craig főszereplésével készült film forgatása volt a legkockázatosabb a tavalyi évben.

A FFIC szerint a filmben számos kockázatos elem szerepelt: motorkerékpáron száguldástól a gördeszkázáson, harcot és kínzást bemutató jeleneteken át a külföldi filmes helyszínekig, melyek mindegyike hozzájárult ahhoz, hogy a film elnyerje a legkockázatosabb alkotás megnevezést.

Egyes jeleneteket, mint például a könyvben szereplő kulcsfontosságú motorkerékpáros jelenetet meg is kellett változtatni biztosítási aggályok miatt. Számos nemzetközi helyszínen – Svájcban, Svédországban, vagy az Egyesült Királyságban – történt forgatás azonban így is a legkülönbözőbb kihívások elé állította a stábot és a produkció biztosítóját, hiszen a berendezések, a jelmezek szállítása, valamint az idegen országokban bekövetkező esetleges betegségek kezelése mind-mind kockázatot hordoztak magukban.

A biztosítótársaság a produkció megkezdése előtt és közben is együttműködik a filmstúdióval, közösen elemzik az akció- és kaszkadőr jeleneteket, meghozzák a szükséges biztonsági intézkedéseket a stáb és a szereplők érdekében.

Ha a stáb egyik kulcsfontosságú tagja, vagy egy szereplő lesérül, és a forgatás csúszik, az dollármilliókba is kerülhet a produkció számára, amely egy nagyobb költségvetésű film esetében naponta akár 250 ezer dolláros költséget is jelenthet.

A hollywoodi filmek mintegy 80%-át, a stáb tagjait, a személyzetet, az eszközöket és a gyártási folyamatot a FFIC biztosítja.

Tavaly az Angelina Jolie főszereplésével készült Salt ügynök című film nyerte el a legkockázatosabb produkció „díját”, köszönhetően annak, hogy Jolie a jeleneteket – melyben menekülés közben robbanóanyagokat dobál, hídról ugrik le, forgalmas autópályán motorozik – kaszkadőr nélkül forgatta le, így egy sérülésnek dollármilliókat érő következménye lehetett volna.

A filmeket biztosító társaságok, mielőtt aláírják a szerződést, általában fizikai vizsgálatnak vetik alá a szereplőket, így az orvosi vizsgálat eredményei is hatással vannak a biztosítási összegre, de még a bulvárlapokban megjelenő híreket is figyelembe veszik a biztosítók – ellenőrizve azok hitelességét.

2008-ban a Mickey Rourke főszereplésével készült, A pankrátor című film nyerte el a FFIC díját, míg 2007-ben a Sean Penn rendezte Út a vadonba.

0 Tovább

Támadásba lendültek az óceánok pitbulljai!

Tavaly a halálos kimenetelű cápatámadások száma világszerte az elmúlt 20 év legmagasabbika volt, és egyik sem az USA partjainál következett be – derül ki egy friss egyetemi kutatásból. A „világ legveszélyesebb strandján” már idén is áldozatot szedtek a halálos ragadozók!

A Floridai Egyetem múlt héten adta ki a nemzetközi cápatámadásokról szóló, 2011. évi jelentését. Az Egyesült Államokban, azon belül is Floridában öt éves mélypontra esett a spontán cápatámadások száma. Ichtiológusok (halszakértők) szerint a tavalyi 12 halálos kimenetelű támadás azt mutatja, hogy a turisták egyre távolabbi helyekre merészkednek el, ahol azonnali orvosi ellátásra nem igazán van lehetőség.

A tavalyi halálesetek száma duplája a 2010-esnek. Világszerte mintegy 75 támadást jelentettek, amely nagyjából megfelel a tízéves átlagnak. Az Egyesült Államokon belül Florida vitte a prímet, a regisztrált 29 támadásból 11 ugyanis itt következett be.

Idén is történtek már halálos támadások. Januárban a „világ legveszélyesebb strandján”, a dél-afrikai Cape Town Second Beachen ölt meg egy cápa egy fürdőzőt. A halálos baleset egyik szemtanúja látta, ahogy a cápa kiemelkedik a vízből, a férfi mellé úszik, majd elragadja. A 25 éves fiatalember próbált szabadulni, azonban egyik karját letépte a ragadozó. A vízi mentők először nem mertek bemenni a vízbe, majd az egyik begázolt, és a szörfdeszkáján kihozta az akkor még élő áldozatot. A cápa könyékig leharapta az egyik karját, de a mellkasát, vállát és hasát is súlyos sérülések érték, így nem tudták már megmenteni.

Az elmúlt hat évben hat halálos áldozatot követeltek a tengeri ragadozók ezen a helyen, amely a világ legveszélyesebb strandja címet érdemelte ki. A világon egyetlen más állam, vagy ország sem tud annyi halálos cápatámadást felmutatni, mint Second Beach. A legtöbb támadást a bikacápák, más néven zambézi cápák követik el, melyeket az óceán pitbulljainak is neveznek.

A helyiek úgy vélik, hogy a cápákat az Umzimvubu folyóból a tengerbe kerülő szennyezés teszi különösen agresszívvá, mások a sangoma-kra (zulu szó, varázslót jelent) gyanakszanak, akik a parton állati áldozatokat mutatnak be, így azok tengerbe dobott tetemei vonzzák oda a ragadozó halakat.

Az egyiptomi turisztikai honlapokon az ötcsillagos luxusszállodákon, izgalmas vízi sportokon és a különböző bevásárló és szórakozási lehetőségeken kívül viszonylag ritkán hívják fel az utasok figyelmét arra, hogy akár Sharm El-Sheikh partjainál is találkozhatnak cápákkal. A biztosítók általában figyelmeztetik ügyfeleiket, hogy utasbiztosításuk megkötésénél olyan szerződést kössenek, amely a búvárkodásra is fedezetet nyújt.

3 Tovább

Mennyit ér a biztosítónak Whitney Houston?

Bizonyára sokan azt gondolják, hogy a celebeknek pénzügyi tanácsadók tucatjai segítenek vagyonuk menedzselésében. Whitney Houstonnak azonban vagy nem volt tanácsadója, vagy nem a legjobbat választotta, mindenesetre az énekesnő nem rendelkezett saját életbiztosítással, mindössze apja életbiztosítása után örökölt egymillió dollárt.

 

Whitney Houston jelentős összeget kölcsönzött édesapjának a New Jersey-i családi ház megvásárlására, aki cserébe egymillió dollár értékű életbiztosítást kötött, melynek kedvezményezettjeként lányát jelölte meg.

 

Mikor Whitney Houston édesapja 2003-ben meghalt, aki után az énekesnő megkapta a biztosítási összeget, mostohaanyja beperelte, mondván, az összeg az apja házán lévő jelzálog kifizetését szolgálta volna, melynek Whitney nem tett eleget.

 

Az énekesnő nem csak, hogy nem volt hajlandó kifizetni a jelzálogot, de szintén beperelte mostohaanyját, azt követelve tőle, hogy fizesse meg az 1,6 millió dolláros hitel- és kamattartozást apja háza után. A mostohaanya a pert elvesztette, amely ellen fellebbezni sem lehet, így ő hamarosan elveszítheti otthonát.

 

A díva és mostohaanyja közötti pereskedés természetesen elkerülhető lett volna, amennyiben az édesapa rendelkezett volna végrendelettel, amely részletezte volna meglévő vagyona feletti akaratát. Az életbiztosítás szintén a vagyontervezés része, ahol a kedvezményezettet úgy érdemes megjelölni, hogy az összhangban legyen az egyéb vagyontárgyak örököseinek megjelölésével.

 

Habár az énekesnő végrendeletének részletei egyelőre nem ismertek, feltételezések szerint egyetlen lánya, a 18 esztendős Bobbi Kristina Brown örököl majd mindent. A többszörös Grammy díjas énekesnő vagyoni helyzete egyelőre ismeretlen, de lánya a dalok után minden bizonnyal jelentős összegű jogdíjra számíthat.

0 Tovább

csaknyugodtan

blogavatar

Extrém helyzetek, különös események, érdekes történetek, sok-sok tanulság.

Utolsó kommentek