Ma már minden a fogyasztásról szól. Nem csak a napi szükségletek, de a tartós fogyasztási cikkek terén is. Gyakrabban cseréljük le a televíziónkat, a háztartási robotgépet. Így pedig folyamatosan változik a lakásunkban található tárgyak összértéke, amely viszont alapja a biztosítási konstrukciók díjmegállapításának.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint például 2009-ben a háztartások több mint 98 százalékában volt már televízió. Sőt a felgyorsult technikai fejlődés, valamint ezzel együtt a high-tech kütyük folyamatos árcsökkenése révén a családok csaknem 8 százaléka rendelkezik már plazma-, vagy LCD-televízióval. Összességben pedig 100 háztartásra már csaknem 160 tévé jut.

S hogy mindez miért érdekes a számunkra? Az ember, ha csak megteheti, azaz mind a pénztárcája, mind pedig a kényelemérzete azt diktálja, akkor bizonyos életszínvonalnak megfelelő életet él. Ez pedig sokszor jár együtt a „mindenből a legújabbat” effektussal, amely komoly problémákat okozhat egy esetlegesen bekövetkező káreseménynél, ha az új termékek beszerzését követően nem vizsgáltattuk felül a változásokat a biztosítónknál. Hiszen nem mindegy, hogy egy 50 ezer forintos, egyszerű katódcsöves televízióra, vagy éppen egy félmillió forintos plazmatévére szól a konstrukció.
 
Ahogy arról már egy korábbi posztunkban is értekeztünk, ingóságok esetében a pótlási érték számít, azaz ha a fenti példánál maradunk, és még a hagyományos tévére voltunk biztosítva, akkor legfeljebb a példában vett high-tech berendezés árának tizedét kapjuk meg.
 
Márpedig ha van 8-10, vagy több elektromos berendezés az ingatlanban, akkor bizony 1-2 évente előfordulhat egy-egy készülék cseréje. Talán ezek a berendezések értéke nem vetekszik egy drágább televízióéval, de ha beüt a krach, akkor már hiába fogjuk a fejünket. Feleslegesen ne kockáztassunk, inkább szánjunk pár percet a biztosításunk felülvizsgálatára!
 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!