Mindenki a saját bőrén érezhette az elmúlt napokban beköszöntött hideget. Ha végignézünk a város felett, egyre gyakrabban pillanthatunk meg a kéményekből felszálló vékony füstcsíkokat. Bennünk óhatatlanul felmerül ilyenkor a kérdés, vajon mindenki ellenőriztette a kazánokat, a kémények állapotát? Mert sajnos évről-évre előfordulnak ezzel kapcsolatos balesetek, sőt halálesetek is!

Sokan gondolják azt, hogy az ellenőrzés csak felesleges pénzkidobás. Pedig amellett, hogy a tüzelő-fűtő berendezések üzemképes és biztonságos használata, megfelelő állapotban tartása az ingatlanok használóinak nem csupán feladata, de kötelessége is, bizony nem egyszer életet menthet. Alig érkezett meg a hideg, vele együtt jöttek az első hírek a szén-monoxid okozta mérgezésekről is. Vecsésen például a napokban, egy családi házban a fatüzelésű cserépkályha okozott enyhe mérgezést. A benn élőknek ezúttal „szerencséjük” volt, csupán megfigyelésre szállították be a mentők az ott lakó két felnőttet és két gyereket.

A fenti példa is jól illusztrálja, hogy még gyakran előfordul a felelőtlen gondolkodás eredményeképpen bekövetkező veszélyeztetés és akár tragédia is. Pedig az ellenőrzések elvégzése legalább annyira egyszerű, mint egy biztosítást megkötni.
 
Ráadásul a technika fejlődésével az életveszélyes helyzetek elkerülése, megelőzése is egyre egyszerűbb. Az ingatlanokba ma már könnyen beszerezhetőek például szén-monoxid-érzékelők is, amelyek igen hangosan adják a tudtunkra, ha esetleg megnő a lakásban a szén-monoxid koncentráció. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen berendezés sem pótolhatja a felülvizsgálatokat!
 
Viszonylag sok helyen alkalmaznak ma még hagyományos, fatüzelésű kályhákat. Itt, amellett, hogy a kémény átvizsgálását is meg kell tenni, a karbantartás mellett arra is oda kell figyelni, hogy egy kipattanó szikra ne okozzon lakástüzet. S bár a füstérzékelők itt is sokat segíthetnek, a megelőzés ott kezdődik, hogy a kályha előterében éghető anyagot nem tárolunk, és a tűzszerszámokat is fémtálcára vagy fémtárolóba helyezzük.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!