Az elmúlt időszakban – tegyük hozzá, nagy öröm ez – nemigen lehetett hallani arról, hogy fiatalok okoztak balesetet az utakon, vagy szenvedtek – ahogy a köznyelv mondja – „diszkóbalesetet”. A téma felvetését is egy igen jó kezdeményezés hozta: ezen a héten tartják az Egyesült Államokban a fiatal sofőrök biztonsági hetét (National Teen Driver Safety Week), amikor is folyamatos figyelemfelkeltő kampányok zajlanak országszerte.

A tengerentúli felmérések szerint – és úgy véljük, ez Magyarországon is igaz – a fiatal járművezetőket folyamatosan emlékeztetni kell a vezetés veszélyeire. A többi között arra, hogy a legtöbb balesetet az „első éves” jogosítvánnyal rendelkezők okozzák, illetve szintén a fiatalokra jellemző probléma, hogy a balesetek döntő többsége két fiatal sofőr „találkozásából” fakad.

Kép:http://belsoseg.blog.hu

Sajnálatos adat, és összecseng a bevezetővel is, hogy a legtöbb, halállal végződő balesetet éjszaka okozzák a fiatalok, és az amerikai statisztikák szerint a 15-20 év közötti sofőrök háromszor több halálos kimenetelű balesetet okoznak, mint az azok a vezetők, akik hosszabb ideje rendelkeznek jogosítvánnyal.

Mindezen problémák mögött pedig nem csupán az ifjonti hévet kell keresni, de a szülők felelősségét is. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy otthon nem sokat beszélgetnek a biztonságos vezetésről a szülők a gyermekeikkel. Pedig sok esetben a gyerekek a szülőktől tanulják el a vezetési „modellt”, viszont a fiatalok azt már nem tudják felmérni, hogy a szülő vajon jó sofőr-e, vagy „csupán” szerencsés.

Néha viszont a szülőknek is újra el kell ismételni az alapokat: a biztonsági öv életet menthet, soha ne tegyünk olyat, ami elvonja a figyelmünket a vezetéstől (olvasás, sms írása), mindig tartsuk be a közlekedési szabályokat, főként a sebességkorlátozást, és vezessünk defenzíven! Mindezen szabályok betartásával nagymértékben csökkenthető a fiatalok által okozott balesetek száma.

Ráadásul most, hogy itt a hideg idő, az utak csúszóssá válhatnak az éjszakai fagyok miatt, és akkor még nem is beszéltünk az útra hulló falevelekről, valamint az esőről. Most érdemes elbeszélgetni otthon a kezdő sofőrökkel, amikor amúgy is nagyobb a kockázata az esetleges baleseteknek.